This page is under construction. Please come back later for updated information.

Het programma van Amsterdam Roots Festival 2018 is rond: muziek, performance, storytelling, verdieping, urban arts en circus komen samen in een rijk programma met het verbindende thema ‘roots’. Het programma zet de koerswijziging van Amsterdam Roots door van wereldmuziekfestival naar een multidisciplinair festival met kunst geworteld in tradities uit de hele wereld.

Amsterdam Roots Festival biedt een podium aan artiesten die hun roots verkennen en hun verhaal vertellen via verschillende kunstvormen. Verhalen die ontroeren, prikkelen en soms ook confronteren. Het zijn verhalen die getuigen van een krachtig gevoel van eigenwaarde. Belangrijke verhalen, die helpen onszelf te definiëren in de globale smeltkroes van de 21e eeuw.

Amsterdam Roots kijkt naar tradities en ontwikkelingen uit de hele wereld en dus ook dicht bij huis. Nederland bruist van het talent. Een nieuwe generatie dient zich aan voor wie het vanzelfsprekend is wortels op verschillende plekken te hebben en hun roots te verwerken in hun kunst. Zoals de schrijfster Taiye Selasi het uitdrukt, zelf met Ghanese, Britse, Nigeriaanse en Amerikaanse wortels: “Don’t ask where I’m from, ask where I’m local”.

Met trots presenteren wij dit jaar opnieuw een grote verscheidenheid aan artiesten, die zich vrij bewegen in de kunsten, een grote verscheidenheid aan invloeden in zich verenigen en zich thuis voelen op Amsterdam Roots Festival. Van Shishani Vranckx tot Tamer Abu Ghazaleh, van Reza Mirjalali tot Ba Cissoko en van Noam Vazana tot Juancho Valencia.

Ook lanceren we dit jaar een aantal eigen producties; zoals het project Rootszoekers dat jonge creatieve mensen uitnodigt op zoek te gaan naar een bijzonder verhaal in hun familiegeschiedenis. In het Bimhuis gaat Ke Haber? (Whats’s new?) van Noam Vazana in première; een muzikale zoektocht naar oude sefardische tradities. En er is een nieuwe editie van de theatrale boottocht Sites of Memory.

Het festivalprogramma komt tot stand in samenwerking met vele partners, waaronder Pllek, Pakhuis de Zwijger, Studio K en Bimhuis. Een nieuwe look zet de nieuwe koers van Amsterdam Roots extra kracht bij. Kunstenaar en ontwerper Michiel Schuurman, bekend van zijn samenwerking met Vlisco en wiens werk te zien is in het Stedelijk Museum, heeft voor Roots een nieuwe huisstijl ontworpen.

Wij nemen u graag mee in deze interculturele wereld van muziek, theater, spoken word, film, talks, storytelling en alles wat zich daartussen beweegt.

DE GESCHIEDENIS VAN AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL

Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een cultureel divers publiek uit alle windstreken. In 36 jaar tijd is het festival in haar verschillende verschijningsvormen uitgegroeid tot een van de boeiendste muziekfestivals in Nederland.

Als een ‘festival van bevlogen liefhebbers’ ging in 1983 het eerste Africa Roots Festival in de Melkweg van start. De term wereldmuziek bestond nog niet, maar in kleine kring deden geruchten over spannende en zeer dansbare Afrikaanse popmuziek de ronde.

Namen van muzikanten kregen langzaam maar zeker een vertrouwde klank: Fela Kuti, Franco, King Sunny Adé, Salif Keita, Manu Dibango… Artiesten die in Afrika een miljoenenpubliek trekken.

In het kader van Amsterdam Culturele Hoofdstad in 1987 vond de Amsterdam Roots Meeting ’87 plaats: een grootschalig festijn met muziek uit alle windstreken op vele locaties. Daarmee werd ook een nieuwe publieksgroep bereikt: de allochtone inwoners van Nederland. Het werd steeds duidelijker dat elders in de wereld populaire muziekstijlen opbloeiden met voor westerse oren nieuwe muziek. Hieruit ontstond het eerste World Roots Festival: een muzikale wereldreis langs de meest uiteenlopende culturen en stijlen.