Een toonaangevend festival hoort voor zichzelf te spreken. Het Amsterdam Roots Festival doet dat in vele talen en stijlen met podiumkunsten en film uit alle delen van de wereld en laat met deze fascinerende verscheidenheid van dichtbij en ver weg het gezicht zien van onze mondiale samenleving. Het festival presenteert artistiek talent in het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing. Juist op dat snijvlak vonkt de energie van de talloze cross-overs tussen culturen en stijlen.

Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een cultureel divers publiek uit alle windstreken. In 36 jaar tijd is het festival in haar verschillende verschijningsvormen uitgegroeid tot een van de boeiendste muziekfestivals in Nederland.

Als een ‘festival van bevlogen liefhebbers’ ging in 1983 het eerste Africa Roots Festival in de Melkweg van start. De term wereldmuziek bestond nog niet, maar in kleine kring deden geruchten over spannende en zeer dansbare Afrikaanse popmuziek de ronde.

Namen van muzikanten kregen langzaam maar zeker een vertrouwde klank: Fela Kuti, Franco, King Sunny Adé, Salif Keita, Manu Dibango… Artiesten die in Afrika een miljoenenpubliek trekken.

In het kader van Amsterdam Culturele Hoofdstad in 1987 vond de Amsterdam Roots Meeting ’87 plaats: een grootschalig festijn met muziek uit alle windstreken op vele locaties. Daarmee werd ook een nieuwe publieksgroep bereikt: de allochtone inwoners van Nederland. Het werd steeds duidelijker dat elders in de wereld populaire muziekstijlen opbloeiden met voor westerse oren nieuwe muziek. Hieruit ontstond het eerste World Roots Festival: een muzikale wereldreis langs de meest uiteenlopende culturen en stijlen.

In tien jaar World Roots veranderden de locaties, het Concertgebouw bood naast de Melkweg een podium voor zogenaamde ‘niet-westerse’ artiesten, in het Vondelpark werden openlucht optredens gehouden, totdat er in 1998 werd besloten het programma van World Roots Festival en het programma Sugar & Spice van het Holland Festival en het Tropeninstituut samen te laten gaan in Amsterdam Roots Festival.