GENEALOGY MEETS STORYTELLING

Waar kom je vandaan? Deze vraag is van alle tijden en culturen en de bron van vele verhalen, kunst en zelfs muziek. Om de rijke, superdiverse roots van Nederland in beeld te brengen lanceert Amsterdam Roots festival dit jaar een gloednieuw programma: Rootszoekers. Heb je een mysterie in je familiegeschiedenis dat je wil ontrafelen? Wil je leren hoe je dit verhaal op een boeiende manier kan vertellen? Laat je informeren en inspireren op Rootszoekers, een platform op het snijvlak van intercultureel stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. Het Centrum voor Familiegeschiedenis en de beste verhalenvertellers van Nederland reiken je graag allerlei tools en tips aan om zelf op zoektocht te kunnen gaan!

Thema van 2018: Sterke Vrouwen
In deze geglobaliseerde wereld bestaat identiteit een bonte mix van invloeden van over de hele wereld. Onze wortels spreiden zich vaak uit over meerdere landen en zelfs continenten.] Het ontrafelen van onze afkomst helpt ons beter te begrijpen wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De zoektocht levert bijzondere verhalen op die vaal herkenbaar zijn en nieuwe inzichten geven, in de ander en in onszelf. Belangrijk om deze verhalen met anderen te delen dus! Je hoeft geen kunstenaar of professional te zijn, want iedereen heeft een geschiedenis.

Elk jaar staat Rootszoekers in het teken van een transcultureel thema. Dit jaar richten we ons op Sterke Vrouwen, onze kleurrijke, moedige vrouwelijke voorouders die onze (familie)geschiedenis een beslissende wending hebben gegeven. In deze tijd van #metoo en een vernieuwde interesse in het feminisme richten we de schijnwerpers vol op bijzondere vrouwen die te lang in de schaduw hebben gestaan.

MA 2 JULI: ROOTSZOEKERS @ Pakhuis de Zwijger
GENEALOGY MEETS STORYTELLING
In samenwerking met Pakhuis de Zwijger wordt de eerste editie van deze Roots-productie gelanceerd aan de hand van een uitgebreid publieksprogramma. Een avond vol inspirerende verhalen en performances van onder meer Pravini Bamboeram, Emma Lesuis en Noam Vazana. Centraal staat het Rootszoekers-debat met o.a. psychiater en schrijver Glenn Helberg, historicus Mark Ponte en activiste Marcia Engel. Presentatie door Nicole Terborg
Klik hier voor meer informatie.

ZO 8 JULI: ROOTS ACADEMY @ Oosterpark
LECTURES, WORKSHOPS AND INTERACTIVE THEATER ON THE CROSSROADS OF GENEALOGY AND STORYTELLING
Luister en leer tijdens de Rootszoekers Academy om jouw weg te vinden in de wondere wereld van (multicultureel) stamboomonderzoek. Wees voorbereid op een theatrale interventie met spannende nagesprekken en véél stof tot nadenken.

WORKSHOP DNA- en stamboomonderzoek | 13:30 – 14:15 
DNA & GENEALOGY RESEARCH WORKSHOP
Het CBG Centrum van Familiegeschiedenis laat zien hoe je online én offline je weg vindt in historische bronnen en onderzoeksresultaten. Wat zijn de kansen, maar ook de valkuilen van een DNA Ancestry test in dit onderzoek?

ASIAN PERSUASION door DON’T HIT MAMA | 14:30 – 15:45
DANCE INQUIRY INTO AN ASIAN FAMILY HISTORY 
Asian Persuasion is een dansperformance over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden, waarin muziek, dans, fotografie en tekst samen komen in een theatraal laboratorium. Voor deze gelegenheid zal Don’t Hit Mama een bewerking presenteren, met bijbehorend interactief nagesprek.

WORKSHOP Biografisch Schrijven | 16:00 – 16:45
WORKSHOP GENEALOGY STORY WRITING
Genealogie bedrijven is één ding, het resultaat vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Leer de basics en verbeter jouw skills in deze workshop van het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis.

DIPSAUS PODCAST | 18:00 – 20:30
LIVE RADIO PODCAST HOSTED BY DIPSAUS
Leg je oren te luisteren , waar live radio wordt gemaakt door de leukste radiomakers van het moment. DIPSAUS is dé tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Laat je twee uur lang verrassen door de interviews met artiesten, intieme akoestische sessies en Spoken Word-intermezzi. Net als vorig jaar zullen de muzikanten vertellen over hun eigen roots en hoe deze hun muziek hebben beïnvloed. Ook zullen ze unplugged nummers spelen die hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling hebben gemarkeerd.

POETRY CIRCLES PERFORMANCES | 17:00 – 17:30
DUTCH SPOKEN WORD ABOUT URBAN LIFE
Jonge artiesten van Poetry Circles uit heel Nederland vertellen hun verhalen over het dagelijks leven in de stad en rijmen kritisch over actuele gebeurtenissen.


ADVERTENTIE