Roots & Stories

live vanuit de Meervaart

ZA 27 JUNI

Storytelling

Amsterdam Roots vroeg een aantal jonge theatermakers met verschillende achtergronden naar hun persoonlijke verhaal over opgroeien binnen verschillende culturen. Met muziek- en theaterelementen vertellen zij het verhaal over hun Third Culture ervaring, onbegrensd in vorm en inhoud. Robin Block zal fragmenten spelen uit zijn solovoorstelling Samudra, waarin hij storytelling met muziek, spoken word en de Indonesische krijgskunst pencak silat mixt. Verhalenverteller Luana Ferreira is opgegroeid in de muzikale smeltkroes Rio De Janeiro waar zij omringd werd door verschillende culturen. Ze laat ze zich veelvuldig inspireren door de vele verhalen van haar voorouders en de verschillende culturen die generatie na generatie werden toegevoegd aan haar familie. Adnan en Ayoub ook wel bekend van de theatervoorstelling Trauma's van Nora nemen je mee in hun verhalen over hoe het is om op te groeien onder invloed van Nederlandse én Marokkaanse sociale codes.

VOA - Luana Ferreira

Voor deze show selecteerde Luana stukken uit haar nieuwe voorstelling, VOA. In VOA (dat "Vlieg" in het Portugees betekent) komen Nederlandse, Afrikaanse, Joodse, Portugees, Italiaanse en inheemse Braziliaanse volksverhalen samen. Elk verhaal is op de een of andere manier verbonden aan haar eigen geschiedenis en gaan over roots, keuzes, integratie en vrijheid.

“Toen mijn oma haar geheugen begon te verliezen, besefte ik dat ik heel weinig wist over de roots van mijn familie in Brazilië en ging daar op onderzoek naar haar familiegeschiedenis. De roots van Luana bleken terug te leiden naar verschillende landen verspreid over 3 continenten. Op dat moment wist Luana wie de belangrijkste inspiratiebronnen voor haar nieuwe voorstelling VOA zou zijn.

Kamelen in de polder

Adnan en Ayoké, ook wel bekend van de theatervoorstelling Trauma's van Nora, nemen je mee in hun verhalen over hoe het is om op te groeien tussen twee culturen. Hierbij reageren Adnan en Ayoké op elkaar met live muziek en persoonlijke verhalen. Adnan en Ayoké zijn allebei actief bij Stichting Zichtbaar waar ze creativiteit en expressie onder jongeren stimuleren. Binnen het programma Smeltkroes kunnen jongeren ontdekken wat ze leuk vinden en dit door middel van coaching ontwikkelen. Tijdens hun performance bij Amsterdam Roots delen ze het podium met de getalenteerde spoken word artiesten Rihab en Zakaria.

Samudra - Robin Block

Hoe voelt het om enerzijds van geen enkele cultuur echt deel uit te maken, en anderzijds van meerdere culturen tegelijk? Hoe beweeg, spreek en zing je in een vreemde taal die toch zo vertrouwd lijkt? Robin Block volgde het pad van zijn grootouders in de tegenovergestelde richting en steekt de oceaan terug over naar het huidige Indonesië; op zoek naar zijn wortels en zijn verloren familie.

Robin is een schrijver, muzikant en storyteller uit Amsterdam. Voor dit programma speelt hij enkele fragmenten uit de storytelling performance Samudra. Aan de hand van persoonlijke verhalen raakt hij de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Indonesië aan, en probeert hij een brug te slaan tussen beide culturen. In de voorstelling mixt hij storytelling met muziek, spoken word en de Indonesische krijgskunst pencak silat.

Dit programma wordt ontwikkeld in samenwerking met de Meervaart.