Third Culture Kids

live vanuit compagnietheater

DO 25 JUNI

Panel gesprek

Roots en identiteit vormen altijd belangrijke thema’s in de programmering van Amsterdam Roots Festival. Dit jaar laten we een nieuwe generatie aan het woord; Third Culture Kids; opgegroeid met zowel de cultuur van (groot)ouders als de sociale codes en regels uit hun directe leefomgeving. In Compagnietheater bevragen we verschillende ‘Third Culture’ makers en denkers. Voelen zij zich ontworteld of juist vrij? Is daarin plaats voor een eigen identiteit? Spreken Third Culture Kids de taal van de toekomst in onze globaliserende wereld?

Moderator Andrew Makkinga spreekt met wethouder cultuur Touria Meliani, schrijver en journalist Pete Wu, journalist en presentator Samya Hafsaoui en kunstenaar en activist Raul Balai, Kemo Camara oprichter van het platform Omek, creative entrepreneur Ashlee Janelle Danso en Remco Dongor, cultureel strateeg en mede eigenaar van reclamebureau KAPOOOW. Hoe schakelen zij in het dagelijks leven tussen verschillende culturen? Spreken Third Culture Kids de taal van de toekomst? Volg deze talkshow om meer te horen over hoe Third Culture Kids hun plek veroveren in de globaliserende wereld. Ook zal er een optreden zijn van dichter en kunstenaar Babeth Fonchie.

Velen van ons zijn grootgebracht in twee (of meer) culturen. Om dit fenomeen te omschrijven gebruikte de Amerikaanse socioloog Ruth Hill Useem in 1963 voor het eerst de term Third Culture Kids. Door het mengen van meerdere culturen ontstaat volgens haar een nieuwe, hybride cultuur die van grote invloed is op het vormen van je identiteit. Voor Third Culture Kids is schakelen tussen culturen als een tweede natuur waardoor ze zich op veel plekken thuis kunnen voelen. Tegelijkertijd weten ze als geen ander hoe het is om ‘anders’ te zijn. Hoewel niet altijd makkelijk, kan het skills opleveren die grenzen doen vervagen en daarmee creatieve processen en vernieuwing mogelijk maken. Waarom voelen deze kunstenaars zich vaak niet gebonden aan een vaste stijl en vorm? Heeft de noodzaak van switchen en meshen hiermee te maken?

Dit programma wordt ontwikkeld in samenwerking met Compagnietheater.

Samya Hafsaoui

Journalist en presentator

Raul Balai

Beeldend kunstenaar-curator en tentoonstellingsontwerper

Remco Dongor

Mede-eigenaar KAPOOOW

Pete Wu

Journalist, prozaschrijver en documentairemaker

Kemo Camara

Oprichter en CEO van het platform Omek

Ashlee Janelle Danso

Creative entrepreneur en maker van podcast Stories of YOUNG.

Babeth Fonchie

Dichter en kunstenaar

ADVERTENTIE