Over Amsterdam Roots

Amsterdam Roots kijkt naar tradities en ontwikkelingen uit de hele wereld en dus ook dicht bij huis. Nederland bruist van het talent. Een nieuwe generatie dient zich aan voor wie het vanzelfsprekend is wortels op verschillende plekken te hebben en hun roots te verwerken in hun kunst. Zoals de schrijfster Taiye Selasi het uitdrukt, zelf met Ghanese, Britse, Nigeriaanse en Amerikaanse wortels: “Don’t ask where I’m from, ask where I’m local”.

Amsterdam Roots ziet grote waarde in culturele tradities. Muziekstijlen als hiphop, flamenco en reggaeton komen voort uit tradities, die decennia en in de basis zelfs eeuwen teruggaan. Wij willen via podiumkunst en verhalen laten zien hoe verrijkend en inspirerend tradities zijn.

Individuele makers vormen hierin een belangrijke schakel; zij geven tradities een draai, met nieuwe en bekende kunstvormen pakken ze de vrije ruimte. Wij laten zien hoe hun impact een vitaal ingrediënt vormt in het proces van vernieuwing. Met trots presenteren wij een grote verscheidenheid aan artiesten, die zich vrij bewegen in de kunsten, een grote verscheidenheid aan invloeden in zich verenigen en zich thuis voelen op Amsterdam Roots Festival.

Het festivalprogramma komt tot stand in samenwerking met vele partners, waaronder Pakhuis de Zwijger, Bimhuis en Hotel Arena. Een nieuwe look zet de nieuwe koers van Amsterdam Roots extra kracht bij. Kunstenaar en ontwerper Michiel Schuurman, bekend van zijn samenwerking met Vlisco en wiens werk te zien is in het Stedelijk Museum, heeft voor Roots een nieuwe huisstijl ontworpen.

Wij nemen u graag mee in deze interculturele wereld van muziek, theater, spoken word, film, talks, storytelling en alles wat zich daartussen beweegt.

DE GESCHIEDENIS VAN AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL

Amsterdam Roots Festival is een festival met een lange geschiedenis van grote artiesten, vernieuwende samenwerkingsverbanden en een cultureel divers publiek uit alle windstreken. In 36 jaar tijd is het festival in haar verschillende verschijningsvormen uitgegroeid tot een van de boeiendste muziekfestivals in Nederland.

Als een ‘festival van bevlogen liefhebbers’ ging in 1983 het eerste Africa Roots Festival in de Melkweg van start. De term wereldmuziek bestond nog niet, maar in kleine kring deden geruchten over spannende en zeer dansbare Afrikaanse popmuziek de ronde.

Namen van muzikanten kregen langzaam maar zeker een vertrouwde klank: Fela Kuti, Franco, King Sunny Adé, Salif Keita, Manu Dibango… Artiesten die in Afrika een miljoenenpubliek trekken.

In het kader van Amsterdam Culturele Hoofdstad in 1987 vond de Amsterdam Roots Meeting ’87 plaats: een grootschalig festijn met muziek uit alle windstreken op vele locaties. Daarmee werd ook een nieuwe publieksgroep bereikt: de allochtone inwoners van Nederland. Het werd steeds duidelijker dat elders in de wereld populaire muziekstijlen opbloeiden met voor westerse oren nieuwe muziek. Hieruit ontstond het eerste World Roots Festival: een muzikale wereldreis langs de meest uiteenlopende culturen en stijlen.