ROOTS & TALKS

DISCUSSIONS, SOCRATIC DEBATE AND WORKSHOP (partly in English)

Focus: Superdiversity. The art of thinking independently together.

Amsterdam Roots festival gaat dit jaar een nieuwe fase in en daarvoor gaan we op zondag 25 juni terug naar de roots van Roots met een uitgebreid context programma op Roots Open Air. Acht uur lang biedt het Roots & Context programma ruimte aan discussie, verhalen, interviews en workshops die samen met het publiek tot de kern gaan van wat ‘diversiteit’ betekent in deze tijd.

De eerste helft van de dag, Roots & Talks, gaat in op de idealen waarmee het festival ooit is begonnen: een vrolijke viering van zogenaamde niet-westerse, exotische muziek. Inmiddels zijn deze begrippen problematisch en ouderwets geworden door de geglobaliseerde, grenzeloze, maar ook gepolariseerde wereld waarin we leven. Een socratisch dialoog, panelgesprek en interactieve workshop zullen de grondslagen van Roots – respect voor andere culturen en inclusiviteit – aan een grondig onderzoek onderwerpen.

In de tweede helft, Roots & Stories, geven we ruim baan aan de vele boeiende historische, politieke en persoonlijke verhalen die er in muziek kunnen schuilen. Live radio met Roots artiesten, storytelling en poetry slam reflecteren op hoe muziek mensen en maatschappijen kan veranderen. Een eigentijdse Kecak workshop sluit de dag af met een ontlading van energie en humor.

Roots & Talks

13:30 – 14:45 Socratic Routes to Roots: Superdiversiteit

Wat betekent het om wortels te hebben? En waarom zijn het hebben van roots belangrijk voor een ‘goede samenleving’? Maar wat is dat eigenlijk: goed samenleven? En wat heeft diversiteit daarmee te maken? In deze Socratische workshop leggen we gezamenlijk het bijltje bij de stam van vele gekoesterde zekerheden en rekken we de grenzen op van het denken. Onderwerp je opvattingen aan de ‘filosofische wasstraat’ van de Socratische methode voor een opgefrist wereldbeeld!

Eef Cornelissen is als filosofe en gespreksbegeleider verbonden aan de werkgroep “Democratic Dialogues” van de Erasmus Hogeschool in Brussel.

Let op: deze workshop duurt anderhalf uur. Inschrijven kan op de aanmeldpagina of wees er vroeg en verzeker jezelf van een plekje! 

15:00 – 16:15 Paneldiscussie: Decolonize World Music
Welke aannames over de ‘exotische ander’ schemeren er door in de manier waarop we muziek omlijsten en consumeren? En hoe gaat de muziekindustrie om hier mee om?

Ooit was Roots festival een vrolijke viering van multiculturalisme: mensen maakten er soms voor de eerste keer kennis met zogenaamde niet-westerse muziek uit verre, exotische landen. Vijfendertig jaar later houdt de tegenstelling westers en niet-westers nauwelijks meer stand; termen als ‘exotisch’ en ‘niet-westers’ staan steeds meer onder druk. Hoe plaatsen we deze veranderingen in perspectief? Welke aannames over de ‘exotische ander’ leven er nog altijd voor in de manier waarop we over muziek denken en haar tot ons nemen? Hoe gaat de muziekindustrie om met cultuurverschillen, de neiging tot exotiseren en de druk van de (Westerse) markt?

Academici, muzikanten, producenten gaan in gesprek met Sunny Bergman over de ongehoorde ondertonen in de muziek die we luisteren. Er is aan het eind van gesprek gelegenheid voor vragen en discussie.

Met Barbara Titus (Universiteit van Amsterdam), Tarim Ndama Flach (University of Color), Shishani Vranckx (Shishani & the Namibian Tales) en Bamba al Mansour (Blackstereo records). Voertaal: Engels.

16:30 – 17:45 – De Kleurentest: Check Your (White) Privilege!

Deze workshop is een interactief spel dat zichtbaar maakt hoe we omgaan met onze onderlinge cultuur- en meningsverschillen. De deelnemers worden uitgenodigd ‘kleur te bekennen’: laat jij je kennis en aannames over diversiteit op de proef stellen én op de korrel nemen? Welke deuren openen zich, en welke sluiten zich met jouw kleur en jouw achtergrond? Doe de kleurentest en weet waar jij staat in het spectrum!

Deze workshop wordt begeleid door Lida van den Broek, die als workshopbegeleider te zien was in de documentaire “Wit is ook een Kleur” (VPRO). Zij is een van de oprichters  Katharos, een netwerkorganisatie waarin wordt samengewerkt met een multicultureel samengestelde groep adviseurs en trainers uit verschillende vakgebieden.

Let op: deze workshop duurt een uur en een kwartier. Inschrijven kan op de aanmeldpagina of wees er vroeg en verzeker jezelf van een plekje!

WAAR EN WANNEER

ZO 25 JUNI
OOSTERPARK
Gratis toegankelijk

CONTEXT PALACE
13:30 – 17:45

AANMELDEN WORKSHOPS
– Socratisch gesprek
– Kleurentest