ROOTSZOEKERS GEZOCHT!

Om de rijke, superdiverse roots van Nederlanders in beeld te brengen hebben we in 2019 Rootszoekers gelanceerd, een platform op het snijvlak van stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling.

Momenteel zijn we op zoek naar drie nieuwe Rootszoekers. Wil jij je familiegeschiedenis uitpluizen en je verhaal delen? Lees dan verder en meld je aan!

Wie zoeken we?
– Theatermakers, woordkunstenaars of muzikanten die in hun persoonlijke geschiedenis willen duiken en zich letterlijk willen laten inspireren door hun roots.
– Enige ervaring is belangrijk: je gaat namelijk zelfstandig aan de slag om een performance van 5 tot 10 min te maken.

Wat krijg je van ons?
– Professionele begeleiding van stamboomonderzoekers via het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis)
– Productionele begeleiding vanuit Amsterdam Roots bij het maken van de korte performance.
– Een podium om je werk te presenteren tijdens Amsterdam Roots Festival, 23-28 juni 2020.

Heb jij interesse om een van de Rootszoekers van 2020 te worden?
Stuur voor 1 maart 2020 je portfolio en een korte motivatiebrief naar [email protected]

De deelnemers van het eerste Rootszoekers traject in 2019 waren Charo Durán, Rachel Rumai en Fiona Kelatow zijn bij het CBG op zoek gegaan naar aanknopingspunten in hun familiegeschiedenis. Ze werden geholpen bij het structureren van het materiaal dat zij van hun familie overgeleverd hebben gekregen. Op basis van de verhalen die ze ontrafelden, hebben ze ieder een korte performance gemaakt.

Tijdens de openingsavond van Amsterdam Roots Festival 2019 in Pakhuis de Zwijger hebben Charo Durán, Rachel Rumai en Fiona Kelatow hun nieuwe stukken gepresenteerd. Daarnaast spraken we over het Rootszoekers traject. Wat betekent identiteit? Hoe belangrijk is het om je roots te kennen en hoe verwerken kunstenaars die roots in hun werk? Roots en identiteit, je thuis voelen of je thuis claimen.

Rachel Rumai
is verhalenverteller en schrijfster. Tijdens het Rootszoekers traject ging zij op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis, met wortels in Venezuela en Curaçao.

Fiona Kelatow
is afgestudeerd als Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle. Zij is werkzaam als theatermaker en theaterdocent en werkt voor culturele instellingen zoals de interdisciplinaire leerlijn Kunst is Dichterbij dan je Denkt (KIDD), jeugdtheatergezelschap BonteHond en het Scheepvaartmuseum. Fiona ging als Rootszoeker op zoek naar haar roots in voormalig Nederlands-Indië en de Molukken.

Charo Durán
is zangeres en actrice. Door middel van haar stem deelt ze met de wereld wat er in haar hart leeft. In het Rootszoekers project ging Charo op zoek naar het verhaal van haar (voor)ouders, in Bolivia en Nederland.