STERKE VROUWEN
vrouwen op Roots

Amsterdam Roots Festival maakt dit jaar extra veel ruimte voor het vrouwelijke perspectief in de kunst. De #MeToo beweging en de vernieuwde interesse in het feminisme onderstrepen de noodzaak van het vrouwelijk perspectief in de kunsten. Roots laat vrouwen aan het woord in beeld, verhalen en natuurlijk muziek.

LADINO VROUWEN
In het Bimhuis presenteert Roots de wereldpremière van Ke Haber? (What’s new?), een avondvullend programma rondom Ladino met bijzondere verhalen, authentiek beeldmateriaal en heel veel muziek. Het is een hommage aan de vrouwen die deze eeuwenoude Joods-Sefardische cultuur niet alleen in leven hebben gehouden, maar zeer belangrijk waren voor de ontwikkeling ervan. De Israëlisch Nederlandse zangeres Noam Vazana laat met haar gezelschap zien, dat deze eeuwenoude cultuur nog steeds een rijke inspiratiebron is voor jonge artiesten met roots in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Europa.
Klik HIER voor meer informatie over dit programma.

GROOTMOEDERS UIT DE KALAHARI UITVERKOCHT!
The Namibian Tales delen in het Bimhuis het podium met vier sterke vrouwen uit de Kalahariwoestijn. Tijdens hun intensieve onderzoek in Namibië naar de muziek van de bewoners van deze woestijn, raakten ze gefascineerd door de schoonheid en complexiteit van de samenzang van de San. De San-vrouwen zijn de voornaamste scheppers van deze muziekstijl en zorgen ervoor dat dit erfgoed wordt overgedragen aan de jongere generaties. Dit inspireerde Shishani Vranckx tot het ontwikkelen van een gezamenlijk project van haar Amsterdamse kwartet met vier ‘grootmoeders’ uit de San-gemeenschap.
Klik HIER voor meer informatie over dit programma.

VROUWELIJK FILMPERSPECTIEF
Het aandeel vrouwelijke regisseurs dat op grote filmfestivals hun film vertoond krijgt, is schrikbarend laag. In Studio K maakt Roots met haar filmselectie vrouwelijke filmmakers zichtbaar en inspireert daarmee hopelijk meer vrouwen verhalen te vertellen vanuit hun perspectief. De films stellen de vorming van karakter en identiteit centraal via uiteenlopende verhalen. Van punk tienermeisjes in Denemarken en een ongedocumenteerde Argentijnse acteur in New York tot Indiase vrouwen die hun dromen willen verwezenlijken en een Poolse migrant in Duitsland die zijn vader eindelijk leert kennen.
Klik HIER voor meer informatie over dit programma.

STERKE VROUWENVERHALEN
In het project Rootszoekers gaan we op zoek naar verhalen over bijzondere, kleurrijke en moedige vrouwelijke voorouders die onze familiegeschiedenis een beslissende wending hebben gegeven, die tegen de mores en de tijdsgeest zijn ingegaan of op een andere manier hun stempel op de familiegeschiedenis gedrukt hebben. Op maandag 2 juli wordt in Pakhuis de Zwijger deze Roots-productie gelanceerd aan de hand van een uitgebreid publieksprogramma met het Rootszoekers panel en inspirerende verhalen en performances van onder meer Pravini Bamboeram, Babs Gons, Emma Lesuis en Noam Vazana. De presentatie is in handen van Nicole Terborg.
Klik HIER voor meer informatie over dit programma.

ADVERTENTIE